Beszámoló: Marosvásárhely

Versenyzők száma: 46
Nézők száma: 6

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) marosvásárhelyi szervezete immár kilencedik alkalommal szervezte meg az Áldás Népesség mozgalom által kezdeményezett Adj Király Katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedőn 10-15 éves korosztály mérte össze tudását.
A helyszínre érkezéskor már érezhető volt a feszültség, látszódott a gyerekek tekintetén az elszántság, az izgalom. Ezen feszültség addig tartott míg megtörtént a három (esetenkén négy) fős családok kialakítása és elkezdődött a verseny. Kezdetben a családok nevet választottak, címert rajzoltak, himnuszt költöttek, mindezt a szöveggyűjteményben olvasottak alapján . A kreativitás illetve képzelőerő szabott számukra határt.
Ezután ügyességi megmérettetés vette kezdetét, avagy a „Az alma hántás"amelyben az asztalra elhelyezett papír almát kellet a legjobban "meghántsák".Ebben a családok nagyon jól teljesítettek és több méteres almahéjakat kaptunk.
Ezt követte az a rész amely igazán igénybe vette a tudásukat, a villámkérdések. Itt is bebizonyosodott, hogy egy felkészült gyereksereggel állunk szemben, ugyanis a kérdések elhangzása után villámgyorsan nyomták le az előttük elhelyezett nyomógombot, ezzel jelezve, hogy melyik család a leggyorsabb. Volt aki az élre tőrt, volt aki ezen bosszankodva igyekezett szorosan a nyomukba kerülni, többnyire sikerrel.
Ismét ügyességi feladat követte az agytekervényeket megmozgató villámkérdéseket, ahol a két boszorkányunk összekeverte az összes család cipőit egybe és minden családból egy családtag meg kellet találnia a családja lábbelijét.Ebben a feladatban a családok rekord idő alatt kapták meg társaik cipőit,amiben nagy segítséggel volt a család drukkja amivel bíztatták a családtagjukat.
Amíg a családok vissza kapták és huzták a cipőjüket addig folytak az előkészületek a végső tudásfelmérésre, a “Legyen ön is nagycsaládos!” mindent eldöntő versenyszámra. A bejutó kérdések sikeres teljesítése után újabb képviselőkre került a sor, akikre bár nagy teher hárult mégis nagyobbnál nagyobb pontszámot sikerült szerezniük családuk részére.
Amíg a zsűri háttérbe vonult, addig a gyerekek a Magyar Népmesék legszebb meséit láthatták kivetítve.
Végül eljött az a pillanat amit oly sokan vártak, a zsűri kihírdette a helyi vetélkedő nyertes családját