Beszámoló: Vargyas

Versenyzők száma: 19
Nézők száma: 0

Beszámoló: AKK9
Idén harmadjára szervezte meg a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola az Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedő helyi fordulóját.
Az iskola legtöbb diákja mára már jól ismerte, hogy valójában mit is takar az Adj, király, katonát! vetélkedő, így a legkisebbeké volt a legnagyobb izgalom, hisz ők mindent belegondolhattak abba, mivel idén első alkalommal tapasztalhatták meg, mi is az valójában.
A valódi vetélkedőt előkészületek sokasága előzte meg, hiszen előzetesen összeíródtak azok a diákok, akik a vetélkedőn részt szerettek volna venni, majd a füzetek szétosztása után megkezdődtek a felkészítők is, amelyek teret adtak mindenkinek arra, hogy a maga ritmusában pótolhassa a hiányos ismereteit.
Az idei helyi vetélkedőre 21 tanuló jelentkezett, ami jóval kevesebb, mint tavaly. Kérdésemre, hogy a két évig lelkesen versenyzők miért nem jelentkeztek idén is, azt a választ kaptam, hogy nagy részük idén konfirmál, nem lenne idejük méltóképpen mindkét helyen helytállni. Végül hat csapattal maradtunk, hiszen a 21 tanulóból 2 lebetegedett, így a kisebbek közül négyen egy családban versenyezhettek. A családokat az előírásoknak megfelelően a zsűritagok sorsolták ki, a verseny előtti órákban.
A zsúfolt iskolai tevékenységek miatt a helyi vetélkedő végül egy hétfői napra tevődött át, amikor a megmérettetni vágyó katonák 15:00 órakor vonultak „hadba”, várva az idei megmérettetést. A verseny előtt számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy mindegyikük más és más dolog miatt jelent meg a versenyen. Volt, akit egyszerűen az izgalmas történetek varázsoltak el, és csak azokat várja évről-évre, van, aki mindenképpen győzni akar, de volt olyan is, akit a vicces ügyességi játékok vonzzanak vissza, és persze idén is volt olyan diák, aki testvére nyomdokába lépne, hogy méltóképpen továbbvigye a győztes hírét. Meglepő ugyan, de amint a vetélkedő végén kiderült, vágya beteljesedett, hiszen a nyertes csapat tagja lett, és testvére tavaly a Mindent Eldöntőn első helyen végzett.
Pontban 15:00-kor kezdetét vette a vetélkedő, a köszöntőbeszéd felolvasásával és a csapatok kijelölésével. A diákok ekkor tudták meg, hogy kivel kerülnek egy családba, így nagy volt az izgalom, hogy a legjobb barátok egy családba kerüljenek.

Családra várva

A zsűri idén egy tanítónőből, egy tanárnőből, valamint az iskola igazgatónőjéből állt, akik elbírálták és összesítették az egyes feladatok eredményeit.
A helyfoglalás után rögtön kezdetét vette az első próba, melyen a családok feladata a családra jellemző, ugyanakkor a szöveggyűjteményre is utaló név választása, majd címerkészítés és himnuszfaragás volt. A kétévi tapasztalat megtette a maga építő hatását, hiszen idén szinte mindegyik család előadta, azaz el is énekelte a maga kis himnuszát.


Címerkészítés1


Címerkészítés 2


Bemutatkozás

A második próba az Alma hántás volt. Mindegyik család kiválasztotta a legügyesebb kezű családtagját, és indult is a verseny. A próba amilyen egyszerűnek tűnt, olyan nehéz is volt egyben, hiszen volt olyan esetünk, hogy a családnak sikerült a leghosszabbra lehántania az almát, de végül, olyan vékonyra sikeredett, hogy felére szakadt el. Így elsőkből szinte utolsókká váltak.Almahántás

A harmadik próba a villámkérdések megválaszolása volt. Valójában ezzel a versenyszámmal kezdetét vette egy egészséges versenyszellem kialakulása a családok közt, hisz itt már mindenki nem lett pontozva, csak az, aki helyesen és leggyorsabban válaszolt. A tanulókat kissé letörte, ha nem sikerült helyesen válaszolniuk, hiszen az pontlevonással járt, ugyanakkor megtanulták, hogy ne hozzanak elhamarkodott döntéseket.Villámkérdések


A Nagycsalásos reggel próba roppant izgalmasnak bizonyult. Ez a versenyszám főként azoknak kedvezett, akikben mély nyomot hagyott az AKK7 zokni gyűjtős játéka. Azóta is vannak olyan diákok, akik ezekért a játékokért kelnek harcba minden évben. Számukra ez jelenti a versenyszellemet: Közösen játszva tanulni.


Az utolsó próba a „Legyen ön is nagycsaládos!” nevet viselő játék, melynek lezajlását a gyerekek a népszerű tévéműsorból ismertek. Ehhez a versenyszámhoz a családok igyekeztek a családtagok közül a legolvasottabbat kiválasztani, hiszen itt már egy tanuló képviselte az egész családot.

Az utolsó versenyszám lejártával a családok negyed óra szünetet kaptak. A zsűri visszavonult a megszerzett pontok összesítése és az oklevelek megírása végett, a diákok kekszevés és üdítőfogyasztás közben várakoztak és megosztották egymással a verseny izgalmait.
Az
Idén az első helyen a Körtemuzsika család végzett. Tagjai: Máthé Edina (VI. osztály), Pakucs Júlia-Mercédesz (V. osztály) és Szőke Renáta (IV. osztály).A lelkes hangulatú vetélkedő után mindenki remek hangulatban térhetett haza, kipihenni a verseny izgalmait.