Beszámoló: Zimándújfalu

Versenyzők száma: 0
Nézők száma: 0

Szombaton, február 21-én 10 órától kezdődött a zimándújfalui kultúrotthonban az Erdély-szerte 9. alkalommal szervezett Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő helyi szakasza. A "családok" majdnem egészét a helybeli Móra Ferenc általános iskola diákjai alkották, de az Andrei Şagunai román tannyelvű iskolából is részt vettek tanulók.
Valter Zsuzsa felkészítő tanítónő segítségével a vetélkedő a családok összeállításával kezdődött, majd Zsambok Mária szervező pár szóval és a Magyar Ifjúsági Tanács köszöntőjével köszöntötte a jelenlevőket. Minden család nevet választott az olvasmányok alapján, elkészítette címerét, felolvasta jelmondatát. Favágók 1, Csengők, Farkasok, Hargiták, Csángó és Favágók 2 neveket választottak a gyerekek. A villámkérdésekben és mindkét ügyességi versenyszámban a Favágók 1 családjának sikerült a legtöbb pontszámot gyűjteni. A jó hangulat kialakítása érdekében több csoportos játékot is játszottak, amibe a nézőként jelenlevő diákokat is bevonták. Magyar Nobel-díjasokkal kapcsolatos nehéz kérdésekre is ügyesen válaszoltak a gyerekek, de a Legyen ön is nagycsaládos versenyszámban senkinek nem sikerült pontot szereznie. Favágók 1 első, Csángók második, Csengők harmadik helyezést értek el, értékesebb jutalomban részesültek, de minden gyerek helyezéséhez mérten ajándékot kapott.
A vetélkedő céljai közül a legfontosabb tudatosítani és erősíteni a családszemlélet fontosságát, felelősen és nevelően játszva, illetve olyan emberi tulajdonságokra tanítani a gyerekeket mint a szeretet, segítőkészség, tisztelet, becsület. Zimándújfalun második alkalommal került megrendezésre e vetélkedő, céljai között a közösségépítés, tenni akarás, magyar irodalom megismerése, valamint a román tannyelvű iskolában járó gyermekekkel való ismerkedés, együttlét is szerepel. Köszönet a díjakat szponzorizáló cégeknek, magánszemélyeknek és minden szervezőnek egyaránt.